Lees: onze oefenmethode

Het leren van een nieuw lied gaat het best en het snelst door gewoon te luisteren en mee te doen. Dat kun je op elk, door je zelf te kiezen moment, doen: thuis, tijdens het autorijden en misschien tijdens het werk. Dus niet oefenen via papieren notenschrift, of met pdf-bladmuziek.

Elke stempartij wordt zo perfect mogelijk door minstens twee van onze zangers voorgezongen.  Doe gewoon mee met je stempartij-MP3. Meestal zul je automatisch direct de juiste zangtechniek en liedbenadering, althans de onze, toepassen. Je kunt thuis zelfs al je aandeel oefenen met de andere koorpartijen, die op de meegeleverde a capella koorzang-MP3 en op de koor+orkestmix staan.

Je kent het  nummer vaak al behoorlijk goed, nog voordat je het met de anderen tijdens een repetitie gaat repeteren. Zodra je het samen zingt staat een nieuw nummer – zelfs als het heel moeilijk lijkt – al vanaf de allereerste minuut goed in de grondverf. Dat geeft extra plezier, tijd en verbetermogelijkheden. Als dirigent en als koor kun je de lat meteen een stuk hoger leggen. Doordat het zo laagdrempelig is kun je bovendien veel moeilijker nummers aan als je die goed voorgezongen hebt beluisterd.

De ervaring leert dat het gericht thuis instuderen vaak minder dan een uur kost. Vergeet ook niet het effect van het “laten inzinken” van het nummer, door het op de achtergrond tijdens het stofzuigen of het autorijden “op repeat” langs te laten komen.

Luister hoe je luisterbestanden aangeleverd krijgt.

Kijk naar Miranda en Jan als ze uitleggen, als koorzangers,  hoe de oefenmethode werkt.

Reageren is niet mogelijk

  • Uitgelichte koorarrangementen