Koorarrangementen

TOELICHTING

De voorgezongen koorarrangementen van Prevoices zijn bijna steeds 5-stemmig.  Ze zijn in het bijzonder bedoeld voor sopraan, hoge alt (mezzo), lage alt (contra-alt), tenor en bas/bariton.  De meeste nummers worden expres zo gearrangeerd dat het arrangement ook heel goed overeind blijft als er geen baspartij is die meedoet.

Elke stempartij wordt altijd door minstens 2 verschillende prevoiceszangers voorgezongen. Zo oefen je binnen elke stemgroep al meteen met een groepje en wordt je niet op het verkeerde been gezet vanwege toevallige (on)hebbelijkheden van één voorzanger.

Als je met de koptelefoon op goed luistert, dan hoor je links de hoge alten, de tenorpartij links van het midden, de sopraanpartij centraal in het midden, de bassen rechts van het midden, en de lage alten rechts. Dat vinden wij ook een aan te bevelen kooropstelling.

De veelstemmigheid en de positionering heeft zijn redenen. Door de veelstemmigheid kunnen uiteenlopende zang- en arrangeerrollen (zoals verspringing hoofdmelodie, boven-, onder-, tegenstemmen, harmonische basisvulling, echostem, etc) beter tot hun recht komen. Daarnaast is er de vaak voorkomende overmaat aan vrouwen in een koor, wat er mee wordt rechtgetrokken. En tegenwoordig zingen tenoren hoger (stemspierkracht) en alten juist lager (lengte stembanden) dan vroeger. De lage alten zingen in onze arrangementen dan ook regelmatig lager dan de tenoren, omwille van de beoogde klankkleuring.

In bijna alle arrangementen is muzikale interactie tussen de verschillende stempartijen aangebracht. Bijvoorbeeld doordat de hoofdmelodie (1e stem) steeds verspringt naar een andere stemgroep. Of door vraag-antwoord en echo-effecten in de zang. Slechts zelden ligt de hoofdmelodie, zoals in veel andere koorarrangementen, steeds bij de sopranen. De muzikale interactie kun je extra uitbuiten door dat binnen je koor te visualiseren.

In de afspeellijsten hieronder hoor je meestal de totaalmix van het nummer. Soms is de a capella zangmix ook toegevoegd om de vocale samenhang beter te kunnen overzien. Het totaal klinkt vaak complex en moeilijk. Toch zijn de zangpartijen voor gewone, niet geschoolde zangers heel goed te doen. Dat is in de praktijk bewezen. Onze koorarrangementen worden altijd eerst getest bij onze eigen koren.

Klik op een categorie om de afspeellijsten met koorarrangementen te tonen.  Scroll binnen de afspeellijst voor meer nummers.

Allerlei arrangementen
Gouden tophits
Up-tempo pop
Harmonieuze koorpop
Kan/moet met solist
Semi-klassiek & A capella
Gospel & relisongs
Prevoices zangers als solist

 

De nummers die je hoort zijn in de Soundcloud ondergebracht. Je kunt ook naar ons kanaal bij Youtube (*) gaan, maar die catalogus is niet volledig. Wel vind je er een stel leuke filmpjes.

Reageren is niet mogelijk

  • Uitgelichte koorarrangementen