Historie

Wat doen wij?

Wie zijn wij?

Het initiatief voor Prevoices werd in 2007 door dirigent Anton Jansma genomen. Met een aantal zangers van zijn koren is hij begonnen om arrangementen voor ander koren professioneel te laten voorzingen. Uit ervaring wist hij dat er grote behoefte is aan goed zingbare en klinkende koorarrangementen. En ook uit ervaring wist hij dat het instuderen via het luisteren naar MP3 veel sneller, gemakkelijker en grondiger gaat dan via notenschrift.

Om uit te proberen of het werkt voor een willekeurig koor met ongeoefende zangers, werden er meteen een aantal nieuwe koren opgericht om de oefenmethode en de arrangementen uit te testen. Het bleek een daverend succes! Prevoices is opgericht door Anton Jansma

Anton (1952) speelde vanaf zijn twaalfde jaar in bandjes en orkesten als toetsenist, gitarist, bassist, drummer en als zanger. Tegelijk was hij freelance begeleidings- en entertainmentpianist, organist en multi-instrumentalist. Zijn voorliefde lag bij rock, pop en blues, maar ook bij harmonieuze zang. Hij deed behalve de ruigere blues- en rockbands ook serieuze dansmuziek en begeleidende orgelmuziek. In de zestiger, zeventiger en tachtiger jaren zat hij steeds ook in top-veertig bandjes en zo heeft hij vrijwel alle hits van die jaren daadwerkelijk gespeeld. Verder deed hij theater en cabaretgroepen, eerst als muzikaal uitvoerende, later als muzikale leiding. Ook voor harmonie en fanfare componeerde en arrangeerde hij in de loop der jaren een aantal stukken.

Als 18-jarige werd hij voor het eerst officieel koordirigent, en wel van de Euphonion Singers. In die tijd werd dit koor erg bekend, met koorspecials op radio en televisie, en ze gingen regelmatig op buitenlandse tournee. In de loop der jaren dirigeerde hij allerlei koren en instrueerde hij vocale groepen, een stuk of dertig. Daarnaast coachte hij individuele zangers en koren en gaf hij les in solozang. Daarbij componeerde en arrangeerde hij vele nummers. Sinds de komst van de eerste betaalbare multiplay-recorders in de zestiger jaren, was hij in de weer met opname- en studiotechniek. Na de intrede van de muziekcomputers en het digitale muziektijdperk heeft hij zich geworpen op muziekelektronica, programmering, digitale opnametechniek en sound design.

Massakoor zingt

Nog steeds is Anton dirigent van een aantal koren. De laatste jaren is hij ook nu en dan gastdirigent en geeft hij workshops. Dit doet hij zowel voor koren als voor losse zangers en zangeressen van hedendaagse bands. Ook doet hij mastersessies voor dirigenten en geluidstechnici. Anton heeft naast de muziek ook een bestuurskundige achtergrond en is ervaren als jurist. Daardoor kan hij, samen met de andere deelgenoten van Prevoices, ondersteuning bieden op andere vlakken waarmee koren te maken hebben.

Reageren is niet mogelijk

  • Uitgelichte koorarrangementen