Het ‘special night’ project

Vijf totaal verschillende nummers die apart, tegelijk en door elkaar gezongen kunnen worden? Kan dat? Ja, dat kan.

Het begon met de vraag om een koornummer om tijdens de kerstperiode te zingen. Dan ga je nadenken. Welk type koor? Wat voor stijl, ritme, tekst, melodie, betekenis, vrolijk of statig? Eén of meer nummers? Dat was de aanzet voor een nieuw, nog nooit vertoond concept voor koren, zangers en begeleiding.

Laten we maar eens gek doen. Waarom niet verschillende nummers die in wezen toch hetzelfde zijn? Eigenlijk een onmogelijke opdracht, maar dat is juist de grap en de uitdaging. Vooral als je zoals wij gewend zijn om songs te kneden, te passen en meten en geschikt te maken voor vocale groepen. Dat is wat we met Prevoices al jaren doen. Dus nu eens niet gewoon één nummer voor één zanggroep, maar iets wat toepasbaar is voor verschillende zanggroepen en wat tijdens de kerst of bij andere gelegenheden apart of samen gebracht kan worden. Na een aantal maanden van ambachtelijk ploeteren zijn er 5 zelfstandige nummers uit de dop gebarsten, met zo’n 15 verschillende varianten en combinatieversies. Die vijf nummers zijn:

· A special night
· Juust in disse nach
· Eagerly waiting
· Holy night
· Heilige nacht

Het zijn nummers voor pop/rockkoor, vocal groep, mannengroep, kinderkoor en gospelgroep. Ze zijn gemaakt en gearrangeerd in de stijl die deze groepen en koren eigen is. De 5 nummers hebben een heel uiteenlopend karakter. Soms lijkt dat op rock, klassiek, shuffle, gospel, vertellied, gezellige meezinger of luisterlied. Ze zijn heel verschillend, maar tegelijk toch ook hetzelfde. Ze kunnen namelijk ook door elkaar heen en tegen elkaar in gezongen worden.

a-special-night-iedereen

A special night

Dit is een nummer met een muzikale uitstraling die veel doet denken aan blackgospel koormuziek. In vocale zin is het een samenspel tussen solist en koor in vraag-antwoord en wederzijdse tekst- en melodieherhaling. De ritmiek en begeleiding is die van opzwepende bluesrock. De inhoud van de tekst gaat over een bijzondere nacht, waarin de vonk ontspringt waardoor de permanente liefdesvlam gaat branden.

Juust in disse nach


Een vertellied in het Nederlands-saksisch dialect. Het is speciaal gemaakt voor en gezongen door de dialectband Juust. Omwille van de verstaanbaarheid is het weliswaar geen specifiek koornummer, maar het heeft wel vocale tegenstemmen. Het lied gaat over Gait-Jan en de hoogzwangere deerne Merie, die onderweg zijn naar het ouderlijk huis. En toevallig, net in de kerstnacht, wordt het kind geboren.

Eagerly waiting


Dit is speciaal gemaakt en bedoeld voor een statig mannenkoor of voor een speels mannenkwartet, een beetje in de zogenaamde Engelse koorzangtraditie. Het gaat over het (tijdens de kille nacht) verlangend uitzien naar het aanbreken van de nieuwe dag. Eindelijk wordt het licht; het ochtendgloren opent de ogen om te kunnen zien.

Holy night

Dit is een nummer met een lichte shuffle-feel die, afhankelijk van hoe het gebracht en begeleid wordt, tussen slowfoxrock, boogie en jazzy uitkomt. Het gaat over het jonge zusje Marie (young sister Mary) die, nadat ze bevallen is, vanaf dan moeder Maria genoemd wordt.

Heilige nacht

Een nummer met een vrolijk kerstdeuntje dat het klassieke kerstverhaal vertelt. Het is echt een deuntje dat blijft hangen. Het is speciaal voor een kinderkoor geschreven en gearrangeerd.
*******************

Hierboven zijn het zelfstandig te brengen nummers, nog daargelaten hoe ze worden uitgevoerd. Maar luister nu ook eens naar wat verschillende mengversies en allerlei combinatieuitvoeringen. De komende tijd zullen er nog meer combi-uitvoeringen verschijnen.

mannenkoor-es-v5
6. combi EagerlyWaiting + Special Night, maar solist Irah zingt Holy Night (volgens ons panel de mooiste combimix!). Let ook op de in elkaar grijpende teksten.

7. combi Juust in disse nach + kinderkoor (de beste en leukste dialectversie!)

8. geluidstrack video. Kijk via Youtube (link*) naar het filmpje

9. combi Special Night + Holy Night (alleen de koorpartijen)

10. combi Eagerly Waiting + Special Night (alleen de koren) Binnenkort te horen

***************************
Hieronder nog andere versies

11. Special Night , solist Irah

12. Combi Juust in disse nach + Eagerly Waiting + kinderkoor

13. Holy Night – versie Colours of Faith met meer solisten

14. Eagerly Waiting in uptempo (Volgt binnenkort)

15. Holy Night, ES + kinderkoor, solist Irah

********************
16. Holy Night koren Vox Five, Colours of Faith en kinderkoor solist Eline

17. Combi Special night / Holy night in stamprock

 

Toelichting

Muzikale samenhang
Voor muziekinsiders: de nummers hebben niet hetzelfde ritme en akkoordenschema, laat staan dezelfde melodie en tekst. Maar ze kunnen toch door elkaar gezongen worden. Er ontstaat dan een nieuw harmonisch akkoordenstelsel vanwege bepaalde verwantschappen tussen majeur-, mineur-, septiem- en sextakkoorden.

Tekstuele samenhang
Afhankelijk van welke (minstens twee) nummers door elkaar gezongen worden, krijgen ook de samenvallende teksten een wat andere betekenis. Zo wordt bijvoorbeeld het aanbreken van de dag in Eagerly waiting samen met Holy Night de symboliek voor de komst van het licht in de wereld. De vonk van verliefdheid in A special Night wordt samen met Eagerly waiting bijvoorbeeld het uitzicht op altijddurende vriendschap, licht en liefde.

Maar natuurlijk wordt de betekenis van een lied vooral bepaald door degene die er naar luistert. De nummers bevatten in ieder geval de ingrediënten voor een zinvolle betekenis, maar evenzogoed ook voor gewoon amusement en luistergenot.

Arrangeertechniek
Waar het doorarrangeren van een nummer al niet toe kan leiden! Deze nummers zijn het sprekend (zingend) voorbeeld. De grens tussen componeren en arrangeren is vaag. Componeren betekent “samenstellen” en arrangeren is in wezen hetzelfde. Bij een compositie wordt verondersteld dat het gaat om een origineel nog niet eerder gemaakt werk. Maar dat is natuurlijk niet zo. Nog afgezien van het feit dat je uitgaat van een beperkt aantal tonen die wel op duizenden manieren te schikken zijn, is zelfs een originele compositie erg cultuur- en smaakbepaald. Het moet een bepaalde mate van herkenbaarheid hebben om de luisteraar, die gewend is aan bepaalde muziek of stijl, aan te spreken. Dat beperkt de originaliteit nogal. Een origineel nummer is nooit compleet nieuw.

Bij het arrangeren van een bestaand nummer is het altijd de vraag in hoeverre je van het origineel afwijkt. Moet het zo veel mogelijk als het origineel klinken, dan is het geen echte bewerking maar de koorzetting van een nummer dat eerder niet voor een koor bedoeld was. Blijft de (hoofd)melodie intact? Blijft het ritme hetzelfde? Blijven tekst, toonhoogte, instrumentatie en akkoordenschema hetzelfde? Hoe verder je daaraan sleutelt en van de oorspronkelijke basisingrediënten afwijkt, hoe minder het nummer nog als het origineel herkenbaar is. Dan lijkt zoiets al gauw een nieuwe creatie. En dat herken je bij deze vijf nummers.

Primeur tijdens Concerto Basilica
Drie van deze nummers zijn medio november 2017 live als primeur gebracht tijdens twee uitverkochte concerten “Concerto Basilica” van de Euphonion Singers met Vox Five. en de Prevoices-zanggroep. De bezoekers (en wij) hebben toen kunnen zien en horen hoe de drie nummers, gezongen door de twee koren en een uit hun midden samengesteld mannenkoor, tijdens een live uitvoering klinken. De reacties van het publiek waren verbijstering en uitbundigheid! Een geweldige ervaring, ook omdat het geluid van verschillende kanten kwam.

Wat kun je ermee
Je kunt tijdens kerst (maar ook buiten die periode) deze nummers uitstekend zelfstandig brengen. Maar wanneer je samen met een andere zanggroep optreedt, geven deze nummers een waaier aan mogelijkheden. Voor koren en zanggroepen is het heel bijzonder om op deze manier samen te zingen. Probeer je eigen tekst en melodie vast te houden als er naast jou een andere groep zangers een totaal ander lied zingt. Dat maakt het spannend en uitdagend en vereist partijvastheid. En als het dan goed overkomt, is dat extra motiverend. Het bevestigt weer eens waarom het zo leuk is om met anderen samen te zingen. Lijkt het je interessant om ook zo’n stunt uit te halen, luister dan eens met wat andere oren naar deze nummers.

Voor musici en DJ’s (gebruikers van de Prevoices-site)
Het is misschien een uitdaging voor andere musici of DJ’s om ook een eigen mix of combinatie van deze nummers te maken. Met het oog daarop zijn de aparte geluidssporen van de aparte instrumenten en de apart ingezongen stemmen, ook als WAV of als MP3 gratis te verkrijgen. Wil je daarmee muzikaal experimenteren, neem dan via de site contact op om losse geluidssporen in handen te krijgen.

********************************************************

Holy Night

Het nummer Holy Night komt ook voor op de kerst-CD Holy Night van de Euphonion Singers.

Meer nummers beluisteren? Allerlei stukken (we hebben er genoeg!) staan op deze pagina op Prevoices.nl!

Eén reactie:

  1. Wat leuk! Komt er dit jaar weer zo’n project?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Uitgelichte koorarrangementen