De historie en de volgende stapjes van Prevoices!

Hoe is het gegaan sinds het van start gaan van Prevoices in 2008? Dat gebeurde door Anton Jansma en zijn zangvriend(inn)en. De doelstelling van Prevoices is altijd hetzelfde geweest. Namelijk om de koorzang in Nederland een extra stimulans te geven, vernieuwende arrangementen te maken en een nieuwe instudeerformule te introduceren. En dat onder het motto: je hoeft niet (goed) te kunnen zingen om een goed koor te vormen. En ook: een goed koor heeft en geeft veel meer dan een stel zangers. Maar bovendien: goed zingen waait je na een tijdje vanzelf aan als je de juiste manier (die van prevoices?!) maar toepast.

Hoe kun je een dergelijke doelstelling in de praktijk voor elkaar krijgen? Prevoices is met een aantal mensen begonnen met het maken en zo goed mogelijk inzingen van koorarrangementen. Maar om uit te proberen of de formule werkt moet er ook een willekeurig koor met ongeoefende zangers zijn om te testen of je met die arrangementen en de organisatorische aanpak vanuit het niets tot een uitmuntend koor kunt komen. Dus is gestart met het organiseren van open inloopavonden. Het doel hiervan was om de belangstelling te peilen voor een nieuw koor, dat volgens de prevoices-methode zou leren te zingen. De belangstelling was overweldigend! Daarom is dat op meer plekken in de regio herhaald. Er zijn in korte tijd in 2008 en 2009 een vijftal nieuwe koren ontstaan, die nu zo’n tien jaar later, allemaal nog steeds floreren. Deze zijn geënt op de filosofie van Prevoices. Achteraf gezien bleek het een uitstekende manier om zanggroepen van hoge kwaliteit neer te zetten.

Sinds het begin heeft Prevoices ook aan andere koren hulp geboden oporganisatorisch en muzikaal vlak. In het begin had Prevoices niet zo veel repertoire voor andere koren in portefeuille. Toen lag het accent vooral op de trekkersfunctie van de mensen van Prevoices. Er is hard gewerkt om de opgerichte koren in de benen te helpen en steeds meer arrangementen toe te voegen aan de repertoirelijst. Het was ook erg leuk om te zien hoe het zangplezier én de kwaliteit met elk nieuw nummer stegen.

De laatste jaren heeft Prevoices geen extra koren meer opgericht. De focus is verlegd naar vorming en scholing bij andere koren (samen zingen met….) en het uitbreiden van het repertoire met nummers die ook geschikt zijn voor andere dan de eigen koren. Als je bedenkt dat elk arrangement zo’n 75 tot 100 uur tijd vergt, kun je nagaan dat er prioriteiten moesten worden gesteld. Maar ondanks de benodigde tijdsbesteding heeft Prevoices nu vele arrangementen in allerlei stijlen voor andere koren beschikbaar. Veel zijn er al online te beluisteren. De focus ligt nu bij het produceren van steengoede arrangementen. Waarom deze focus? Omdat de methode van Prevoices zo gemakkelijk in gebruik is, de zangkwaliteit bij elk koor een geweldige boost krijgt, en via deze muziek saamhorigheid, gezelligheid en vriendschap binnen een groep gecreëerd wordt. Ieder koor kan nu arrangementen bestellen en voor dat doel gebruiken. Aanwezigheid van iemand van Prevoices, of zelfs een dirigent, is daarbij niet nodig. Dat wil uiteraard niet zeggen dat het niet leuk is om een zangworkshop van Prevoices te vragen! Als we tijd en gelegenheid hebben, plannen we dat in en maken we er een bijzondere bijeenkomst van, waarin veel gezongen en geleerd wordt!

Hieronder staan enkele berichten van kranten uit de beginperiode. Die gaan nog over de inloopavonden en de oprichting van Prevoices.

Maar hiermee houdt het niet op. We gaan ons de komende tijd nog meer toeleggen op het verbeteren van de algemene zangkwaliteit bij koren, het uitdragen van onze formule, en het arrangeren van nummers met wat meer diepgang, zoals nummers voor speciale gelegenheden. Ook willen we meer informatie en kennis verspreiden onder de dirigenten en koren in Nederland over allerlei aspecten die de koorzang aangaan. Hou deze website dus in de gaten, er staat nog van alles gebeuren!


Oprichting van PrevoicesOprichting van PrevoicesOprichting van PrevoicesOprichting van PrevoicesOprichting van Prevoices

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Uitgelichte koorarrangementen