Spelregels

Voor het omgaan met de koorarrangementen gelden een paar logische spelregels. De arrangementen zijn immers gevoelig voor ongewilde uitwisseling met andere koren/dirigenten/zangers.

– Totaalmixen zijn voorbeeld- en promotiemateriaal. Ze geven een indruk hoe het nummer kan klinken. Deze totaalmixen – die trouwens ook via de Prevoices-site, Youtube en Soundcloud te beluisteren zijn – kunnen vrijelijk worden verspreid onder koorleden en niet-leden of op je site gezet worden. (Denk dan wel even aan de auteursrechten!) Behalve dat het een aanbeveling is voor onze producten, geeft het een indruk van wat jullie zingen en het is een uitdaging voor de zangers om het nog veel beter te laten klinken.

– Stempartijmixen op MP3 en zangoefen-CDs zijn enigszins gevoelig voor ongewilde verspreiding. Wanneer die aan de koorleden uitgereikt worden, dan graag met de vermelding dat ze niet verder (internet) verspreid mogen worden, zeker niet als set van 5 stempartijen.

– De Master-CD, waarop de repetitiemix en de orkestmix staan, moet niet ongewild een eigen leven gaan leiden. Deze is uitsluitend bedoeld voor de dirigent of de geluidstechnicus, om af te spelen tijdens repetities en optredens. Elke orkest- en repetitiemix is afzonderlijk voorzien van een kleine, voor elk koor unieke geluidscode. Die is onhoorbaar op een aantal plaatsen door de muziek gemixt. Ook wanneer daar doorheen gezongen wordt (bijvoorbeeld een video-opname van een optreden) is die code weer zichtbaar te maken. Aan die code is precies te zien om wiens exemplaar het gaat. Dus houd de Master-CD bij 1 of 2 personen in beheer en deze niet kopiëren of verspreiden, al is het wel raadzaam om één reservekopie ervan in het archief te houden.

Deze spelregels klinken misschien niet zo sympathiek, maar het motief zal wel duidelijk zijn. Als de bestanden publiekelijk verspreid worden derft Prevoices.nl alle omzet en inkomsten, ook in de verre toekomst. Die gederfde inkomsten kunnen dan verhaald worden op degene aan wie het arrangement is geleverd, nog daargelaten wie hem feitelijk heeft verspreid. Wees dus omzichtig en zorgvuldig, vooral met de orkest- en repetitiemixen.

Reageren is niet mogelijk

  • Uitgelichte koorarrangementen