Waarom werken met Prevoices?

Wat maken we?

Wat kun je met Prevoices?

Zingen is de meest beoefende liefhebberij in Nederland. Naar schatting zijn er, naast vele kleinere vocale groepen en bands, zo’n 15.000 “echte” koren in Nederland. De meeste ervan zijn voor hun repertoire aangewezen op bladmuziek. Maar hoeveel koorzangers beheersen het zingen van notenschrift goed? En hoeveel koorleiders / dirigenten zijn er die het muzikale peil van een koor kunnen optimaliseren?

Veel dirigenten hebben, als ze een nieuw nummer met een koor instuderen, hun taak vooral in het voorzingen van notenschrift. Zo zou het volgens ons niet moeten zijn! Zeker sinds in het onderwijs zo weinig aan notenschrift lezen wordt gedaan, is er een grote behoefte om heel laagdrempelig toch snel prachtige muziek in koorverband te kunnen zingen. Vandaar dat wij dat voorzingen voor onze rekening nemen. De meeste koorzangers zijn immers auditief op de muziek ingesteld!

Maar daarnaast is er, naast de traditionele bladmuziek, veel behoefte aan hedendaagse muziek in goede koorzetting, vaak popmuziek en tophits, maar ook populaire klassieke koorwerken, musicalmuziek en gospels. En dan in een zetting, waarvoor je niet eerst een forse zangopleiding hoeft te hebben gevolgd. Het is niet voor niets dat onze arrangementen vaak vijfstemmig zijn (er zijn bijna altijd te veel vrouwen op een koor) en gefilterd zijn op de moeilijkheidsgraad!

En er is nog meer. Met onze oefenmethode leer je – zonder een zangdocent in te schakelen – om allerlei vocale technieken en zangstijlen te beheersen, gewoon door te luisteren en thuis lekker mee te zingen. Met bladmuziek wil dat (thuis) helemaal niet. Ach, waren maar meer arrangeurs, zangdocenten en dirigenten ervan doordrongen dat goede koorzang geen elitaire kunst hoeft te zijn, waarvoor de zangers eerst een forse vooropleiding moeten hebben gevolgd. Zingen in een koor is daarnaast ook een sociale ontmoetingsplaats, een emotionele uitlaatklep, het geeft plezier of troost, het schept harmonie en het geeft extra energie. Wij willen daaraan bijdragen door de muzikale kernvoorwaarden te scheppen. Goed zingen komt vanzelf als je de juiste aanpak hanteert.

Wat maken we?

 

Oorsprong

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *