Oorsprong

Wat maken we?

Wat kun je met Prevoices?

Waarom werken met Prevoices?

Het initiatief voor Prevoices werd in 2008 door Anton Jansma (1952) genomen. Hij speelde vanaf zijn twaalfde in bands en orkesten als gitarist, toetsenist, bassist, drummer en als zanger. Tegelijk was hij ook freelance begeleidings- en entertainmentpianist. Zijn voorliefde lag bij rock en blues, maar ook bij harmonieuze, meerstemmige zangnummers. Behalve in de ruigere blues- en rockbands musiceerde hij ook in serieuze stijldansorkesten en begeleidende kerkmuziek. In de zestiger, zeventiger en tachtiger jaren speelde hij daarnaast ook steeds in top-veertig bands. Verder deed hij theater en cabaret, zowel als muzikaal uitvoerende, als ook de muzikale leiding ervan. Ook voor harmonie en fanfareorkesten componeerde en arrangeerde hij een aantal stukken.

Prevoices is opgericht door Anton Jansma
Als 18-jarige werd hij voor het eerst officieel dirigent van een koor, de Euphonion Singers. In die vervlogen tijd werd dit koor landelijk erg populair en kreeg diverse koorspecials op televisie en radio. Zeer regelmatig gingen ze op buitenlandse tournee met veel succes. In de loop der jaren dirigeerde hij allerlei koren in uiteenlopende stijlen en instrueerde hij vocale groepen. Daarnaast coachte hij koren, theatergroepen en individuele zangers en gaf hij les in solozang. Daarbij componeerde en arrangeerde hij vele nummers. Vanaf de komst van de eerste betaalbare multiplay-recorders in de zestiger jaren richtte hij zich ook op opname- en studiotechniek. Na de intrede van muziekcomputers en het digitale muziektijdperk heeft hij zich geworpen op muziekelektronica, programmering, digitale opnametechniek en sound design.

De laatste jaren is hij, behalve arrangeur en dirigent, ook wel gastdirigent en geeft hij workshops. Dit doet hij bij koren, zangers en bands. Ook geeft hij mastersessies voor dirigenten en geluidstechnici. Anton heeft naast de muziek ook een bestuurskundige achtergrond en is ervaren als jurist. Daardoor kan hij, samen met de andere deelgenoten van Prevoices, ook ondersteuning bieden op andere vlakken waarmee koren te maken hebben.

Massakoor zingt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *